Eladó Villa, kastély, kúria, Somlószőlős

#165901470

Eladó Villa, kastély, kúria

115 millió Ft

Somlószőlős
Alapterület:
3 773 m2
Szobák száma:
2
Állapot:
Felújítandó
Építési mód:
Tégla
Áron alul
Jó közlekedéssel
Saját zöld terület
Zöldövezeti

Kérjen személyes bemutatást!
Adja meg adatait, és hogy mikor érne rá!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Megfelelő időpontok

Hétköznap délelőtt
Hétköznap délután
Hétköznap este
Hétvégén délelőtt
Hétvégén délután
Hétvégén este
Kérés elküldése
16 381 m2
Felújításra szoruló
Körpanoráma
Bevezetve (230 Volt)
Van, saját vízórával
Vezetékes gáz
Nincs szennyvízelvezetés

Egyedülálló lehetőség egy csodás kastélyban

Kiváló lehetőség csak nálunk!

 

 Ez az egyedülálló épület Magyarország közép-dunántúli régiójában, a Dunántúlon, Veszprém megyében, Devecseri Járásban taláható Somlószőlősön helyezkedik el, A terület tágabb értelemben az ajkai, a devecseri és sümegi kistérséggel együtt a régió nyugati határait jelenti, Veszprém megye nyugati szélén, Magyarország legkisebb történelmi borvidékének, a Somlónak északi lábánál terül el,  a Marcal-medence keleti részén emelkedik a 432 m magas Somló hegy, amelynek vulkáni talaja kedvez a szőlőtermesztésnek.

A település kiemelkedik a Somlót körül ölelő falvak közül.

Somlószőlős megközelíthetősége a régión átívelő 8-as főútra és a rácsatlakozó összekötő utakra, valamint a hasonló nyomvonalon haladó Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely vasútvonalra (melynek villamosítása a közelmúltban fejeződött be) alapozható

Az ingatlan közvetlen környezetében parkolási kialakítható, az ingatlantól a település összes szolgáltatása elérhető.

Az ingatlan környezetében minden közmű kiépítésre került, telken belül minden közmű csatlakozó vezetéke megtalálható. 

Idegenforgalom

A somlói települések szervező ereje a Somló. A fejlesztések alapja a Somló-hegyből fakadó gazdaság és turizmus, amelyek a hagyományokra és az értékekre épülnek. A Somló-hegy regionális kapcsolatait meghatározza, hogy milyen gazdasági, közlekedési, igazgatási, illetve egyéb feladatmegosztás alakult ki a térségben. Az összefüggések megfogalmazása után a szerkezet tervben történt meg a kapcsolatok meghatározására, a tájelemek összehangolására, illetve a fejlesztési területek kijelölésére. A települések határain túlmutató szerkezeti jelentőségű kapcsolatok: fontos az összhang a Somló-hegy környékéhez kötődő, környező településekkel (tájföldrajzi, tájszerkezeti, infrastrukturális, gazdasági, turisztikai, kulturális szempontból): Borszörcsök, Tüskevár, Iszkáz, Somlóvecse. Meghatározó jelentőségű, hogy a Somló-hegy és környéke három város, Ajka, Devecser és Pápa vonzáskörébe tartozik. Nemcsak az igazgatási, hanem a civil, a társadalmi és a gazdasági kapcsolataik is egyre gazdagabbak.

Célok

A régió hosszú távú céljai a földrajzi adottságokból származtatható lehetőségekre és a meglévő erősségekre támaszkodnak. A település Településfejlesztési Stratégiája a gazdaságfejlesztéstől az életminőség javítását várja, Célja a jó színvonalú foglalkoztatás, megélhetési lehetőségek nyújtása, a népesség megtartása és vonzerejének növelése, új lakóterületek kialakítása, szociális központ kialakítása, a környezeti feltételek javítása. Célok közt szerepel a humán szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés (oktatás, orvosi- és szociális ellátás), korszerűbb intézményi feltételek kialakítása. A település népességének növelésével hosszú távú célként szerepel új munkahelyek teremtése, bővülő turisztikai kínálat, ezzel együtt a turizmus fejlesztése. Az integrált településfejlesztési stratégiák nagymértékben építenek az elérhető uniós finanszírozási formákra, amelyeket nemzeti szinten osztanak el. közcélú infrastruktúra és közintézmények felújítása, városrehabilitáció, a közszférán belüli energiahatékonysági intézkedések, a zöld közterületek növelése, közutak felújítása, valamint a fenntartható közlekedési módok előtérbe helyezése.

Célként szerepel Somlószőlős belterületén a Zichy-kastély és a hozzá tartozó fejlesztési terület kihasználása. A területen biztosított a szálláshely és egyéb turisztikai szolgáltatások fejlesztésének lehetősége. A belterület középső, nyugati részén jelöli a szerkezeti terv turisztikai területet jelöl, ahol tó (vízfelület) is létesíthető. A turisztikai besorolás alapján a sportolási és turisztikai szolgáltatások széles – de a környezetet nem terhelő és nem zavaró funkciói valósíthatók meg.

Egységes stratégiai cél, hogy a település az ország ismertebb és látogatottabb turisztikai központja legyen.

AZ  INGATLAN LEÍRÁSA

 

1850-ben az udvarház helyére egyemeletes romantikus stílusú, angol árokkal ellátott kastélyt építettek.

E mozgalmas tömegű és aszimmetrikus alaprajzú épület a magyarországi gótizáló romantika egyik korai, angol romantika hatását mutató emléke. Valószínűleg az 1870-es évek végén építették át a kastélyparkot is.

Legutoljára a kastély báró Watzdorff Konrádé volt,  a kastélyt és a birtokot 1936-ban a Watzdorff család tartozásai miatt elárverezték, és a falu tulajdonába került. A birtokot kisebb részekben megvásárolták, az épületet többféle hasznosítás után (tanács, óvoda, magtár) 1999-ben értékesítették.

A község remek kiindulópont a Somló-hegy betúrázására és közben lehetőség nyílik finom borok elfogyasztására. A település a 8-as útról a Somlójenői leágazásról könnyen megközelíthető,

A kastély  5148 nm alapterületű, sokszög alakú, körbenapozott telken található, szabadon álló, hagyományos építésmódú, pinceszint, földszint, emelet és padlástér beépítéses, kombinált sátortetős lefedésű épület. 1960-ban műemlékké nyilvánított, falazata épületszakaszonként, építés, javítás idejéhez igazodva változó, tégla, kő, kevert kő. Épület jó statikai, de rossz műszaki és gépészeti állapotban. Esztétikai szempontból 1. emelet felújítása részben megtörtént, önálló lakrészhez hasonlító helyiségeket alakítottak ki vízvételi lehetőséggel, gipszkarton elválasztófallal. Padlóburkolatok igényesnek tűnő lapok még részben sértetlen állapotban, oldalfalak festettek.

A romantikus elemeinek formáját nagyrészt az angol gótika ihlette bástyaszerű tornyaival, csúcsíves ablakaival. A középső magja magasan kiemelkedik, pártázatos lezárása uralja az épület egészét, a középen nyíló főbejárata és a kapu Tudor-íves. A központi magot alacsonyabb, változatos kialakítású épületrészek fogják körbe. Különleges értéke a tükör-megvilágításos lépcsőház. A kastélyt az Angliát megjárt építész, Voyta Adolf tervezte (szinte megszólalásig ugyanilyen kastélyt tervezett a Luczenbacher családnak Petendre, 1890 körül), de a tervekbe valószínűleg az építtető is sok helyen érvényesítette az elképzeléseit.

Az impozáns, kvalitásos épület, a középpontjában álló átrium szerű lépcsőházban kapott helyet a szintek közötti, eredeti állapotában megmaradt egykarú falépcső,az emeleti szinten galériás kialakítású, ácsolt közlekedő készült. A felépítmény tulajdonosai, műemléki védelem ellenére átalakítás tervei mellett rendelkeztek a Műemlékvédelmi Szakhatóság engedélyével.

 

A felújítás során a tetőszerkezet felújítása részben megtörtént, a korhadt fagerendákat kicserélték tetőszerkezet jó állapotúnak mondható, héjalás alatt tetőfólia, padlástér járható. A födémek nagy részének cseréje megtörtént, melynek során a hasított gerenda födémek egy része monolit beton födémre lett kicserélve. A kastély ékessége a bevilágós mennyezet lefedésre került felújítás során. A pince kialakítása látványos, dongaíves mennyezeten az elemek viszonylag épek boltozott, fiókos dongaboltozatok és egyidejűleg síkfödémek, melyek a külső, főként tégla - kevert kő szerkezetű falra támaszkodnak, boltozata tégla.

Belmagasság: alagsorban 2,7m, a földszinti és emeleti szinteken 4,20 m.

Közműellátás: épületben 3 fázisú 380 V-os elektromos áram és vezetékes víz

Épületszintek:

Pince:

5 helyiség-simított beton 254m

Földszint:

1 előtér-simított beton

1 lépcsőház-simított beton

5 terem-simított beton

2 szoba-simított beton

1 helyiség-kőburkolat 379m2

31m2 kocsibeálló szárazkapu

Emelet:

1 galéria-közlekedő-nyers fagerenda

4 szoba-simított beton1 közlekedő-simított beton

2 terem-simított beton

1 szoba-simított beton

1 lépcsőfeljáró-simított beton 380m2

Padlástér:

4 helyiség-simított beton 160m2

ÖSSZES HASZNOS ALAPTERÜLETE: 1 173m2

REDUKÁLT ALAPTERÜLET: 995,20 m2  

HASZNÁLHATÓSÁGI FOK: 10%

2.

4 DB APARTMANHÁZ

Hagyományos építési módú, földszint + emelet tagozódású épületek.

Emeleti zárófödém két épületen készült el, falazatuk vakolatlan, nyílászárók és szerelvények nincsenek.

Az épületek közel 15 éve változatlanul állnak.

Épületszerkezeti elemek felsorolása:

Az épület alapozása betonsávalapozás

Falszerkezet: vakolatlan vázkerámia falazóelem 30 cm.

Födémszerkezet: E-gerendás béléstestes.

Tetőzet: nincs

Belmagasság 2,7m.

Nyílászáró: nincs

Közműcsatlakozás nem kiépített.

Tervezettek alapján szintenként 6 apartman került volna kialakításra.

Hasznos alapterület: 400m2/szintenként 200m2

Használhatóság: 5%

2 DB GAZDASÁGI ÉPÜLET

Hagyományos építési módú, földszintes kialakítású épületek, zárófödém csak a kastélyhoz közelebb eső épületen készült el, a falazat vakolatlan, nyílászárók és szerelvények nincsenek. Jelenleg belső tere egy helyiséget foglal magában.

Épületszerkezeti elemek felsorolása:

Alapozás: beton sávalap

Falszerkezet: vakolatlan vázkerámia falazóelem, 30 cm .

Födémszerkezet: E gerendás béléstestes

Tető: nincs

Belmagasság: 2,7m.

Nyílászárók: nincs.

Közműcsatlakozás nem kiépített.

HASZNOS ALAPTERÜLETÜK: 100m2

HASZNÁLHATÓSÁGI FOK:5 %

Az előbbiekre az akkori tulajdonos érvényes építési engedéllyel rendelkezett, az építkezést megkezdte, de használatba vételi eljárás nem került sorra, az épületek nem készültek el, építési engedély lejárt. Igény esetén új eljárás szükséges műemléki környezetben az épületek megtarthatóságára.

 

Kedves Érdeklődő!
Amennyiben Ön eljutott idáig, gondoljuk, sok kérdés merült fel Önben a kastéllyal kapcsolatban.

Szívesen átbeszéljük ezeket Önnel, pályázatok felkutatásában is tudunk segíteni, mely segítségével megvalósíthatja álmait ebben a csodás kastélyban. 

Mivel az ingatlant jelenleg cég birtokolja, annak átvilágítása és azon keresztül történő megvásárlása okán nincs ÁFA fizetési kötelezettség, egyébként a vételárat még 27% ÁFA terheli.


Várjuk hívását: 06304558044

Kérdése van?
Adja meg adatait és felhívjuk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Téglalakás
Családi ház
Építési telek
Zártkert
Ikerház
Panellakás
Villa, kastély, kúria
Nyaraló
Üzlethelyiség
Tanya
Irodaház
Vendéglátóipari egység
Erdő
Szálloda, panzió
Garázs
Iparterület
Tó, halastó